Accessibility Tools

Skip to main content

Klímavédelmi sajtófigyelő

Hulladék

Mindenki tudja, hogy egy probléma megoldásának legjobb, legegyszerűbb, legolcsóbb módja, ha nem is alakul ki az a probléma. A Nulla Hulladék nemcsak utópia, hanem világszerte valóság, melynek megvalósulásához mindannyian hozzájárulhatunk. A megoldás nem csupán a közismert szelektív gyűjtésben rejlik. A cél, hogy eleve ne képződjön hulladék, mert így lesz szükség egyre kevesebb nyersanyagra és energiára, mellyel egyúttal a károsanyag kibocsátásunk is csökken. Van ötlete, hogyan használhatna kevesebb csomagolt terméket? Mivel váltsa fel a papír használatát a munkahelyén? Biztosan van néhány, de a Humusz Szövetség oldalán sok-sok bevált módszerrel ismerkedhet meg.

http://www.humusz.hu/kiadvanyok/1135

Kert

A Madárbarát Kert programba bárki bekapcsolódhat. Hasznos információkhoz juthat az odúk és itatók megfelelő kihelyezésével, a téli madáretetéssel kapcsolatban. Az egész évben, gyakorlatilag bárhol, még a nagyvárosok épületrengetegében is végezhető madárvédelem sokkal több néhány konkrét madárfaj megőrzéséért folytatott tevékenységnél. Általa számos más állat- és növényfajnak teremthet jobb élőhelyet, főleg a városi környezetben. További információkért keresse fel az alábbi weboldalt:

http://www.mme.hu/napi_madarvedelem

Energia

Magyarországon napjainkban a régebbi lakóépületek felújítása zajlik és kevésbe jellemző az új házak építése. Energiatudatos átalakítást, felújítást követően nemcsak környezettudatosabbá válik lakása/háza, de hosszútávon pénzt és időt is megtakaríthat. A tervezéshez segítséget nyújthat az Energiaklub „Küszöbön a felújítás!” kiadványa, mely ingyenesen elérhető és a az alábbi weboldalon a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban is részletes információkat találhat:

http://energiaklub.hu/brossura/kuszobon-a-felujitas-3341

Háztartás

1. ecet
2. szódabikarbóna
3. citromlé
4. mosószóda
5. szappan
6. dörzsiszivacs


Évtizedekkel ezelőtt ezek az anyagok voltak a tavaszi nagytakarítás slágertermékei, mára azonban a vegyipar és a gyártók sikeres marketingjének köszönhetően méltatlanul feledésbe merültek. Felváltották őket a trendi és színes, szimpatikus emberi tulajdonságokkal felruházott, jól csengő, barátságos márkanevekkel ellátott tisztítószerek. Ne dőljön be a marketingnek, a tisztítószerek és vegyi anyagok nem a barátaink! Ugyanez vonatkozik a kozmetikumokra is. A Tudatos Vásárlók Egyesületének weboldalán széleskörűen informálódhat.

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tavaszi-nagytakaritas-%E2%80%A6-tisztitoszeres-szekrenyben

Élelmiszer
A paradicsom vagy például a paprika egész évben elérhető a boltokban, de milyen áron? Itt nemcsak a pénztárcáról van szó. Mire a téli hónapokban az asztalunkra kerülnek a zöldségek, gyümölcsök, addigra akár több ezer km-t utaztak, hatalmas mennyiségű károsanyagot kibocsátva környezetünkbe. Ha szezonális és helyben megtermelt élelmiszereket fogyasztunk, az évszakoknak megfelelően étkezünk azzal a szervezetünkkel is jót teszünk. Az alábbi oldalakon gyümölcsök és zöldségek idénynaptárát és a magyarországi kistermelők listáját is elérheti:

http://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny
http://www.kistermeloinfo.hu/

Víz

Egy 6 kg ruha mosására alkalmas víztakarékos mosógép 45 liter vizet fogyaszt, kevéssé hatékony változata 58 litert. Heti két mosással számolva évente több, mint 1300 literrel kevesebb vizet fogyasztanál a takarékos mosógéppel. Miért teszem ezt? Mert a víz a legértékesebb kincsünk.

http://www.maviz.org/fogyasztoi_hir/a_viz_a_legertekesebb_kincs

Öltözködés

Az egyik legnagyobb környezetkárosító iparág a világon a ruházati- és textilipar. A gyártás során használt vegyi anyagoktól, festékektől kezdve a gyapottermelés válságáig számos negatív tényező írható ezen iparág számlájára.
Örvendetes tény azonban, hogy a környezettudatos ruha- és textilgyártás és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb a divat világában. A fenntarthatóság ugyanis itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú holmik helyett környezetkímélő, egészséges és tartós használatra alkalmas darabok kerülnek a piacra.
Divatosnak és környezettudatosnak lenni ma már egyszerre lehet.

http://tudatosvasarlo.hu/rovat/ruhazat
http://survive.hu/hu/okodivat-fenntarthato-oltozkodes/


Közlekedés

Tudta, hogy 2014-ben az Európai Unióban Magyarország a harmadik helyen állt a kerékpár használat tekintetében? Már ezzel is nagymértékben hozzájárulunk környezetünk megóvásához, azonban hosszabb távok megtétele esetén ennél is többet tehetünk, ha utazásaink során minél gyakrabban vesszük igénybe a tömegközlekedési eszközöket is.

https://www.levego.hu/tevekenysegeink/kozlekedes
http://kerekparosklub.hu/szakmanak/kommunikacio/felmeresek

Vásárlás

A kreativitás egy formája lehet olyan dolgokat beszerezni, melyek valakinek már nincsenek hasznára, nekünk azonban pont arra az adott tárgya volna szükségünk. A bútorok és különféle tárgyak esetén kiváló minőségű darabokra lelhetünk a virtuális piacokon, melyekkel időt és pénzt is megtakaríthatunk, valamint egyedi, kreatív megoldásokat alkalmazhatunk.

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/hasznos-hasznalt-dolgok-ingyen-vagy-keves-penzert

„Kütyüjeink”

Az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyors avulása miatt egyre növekszik azoknak a berendezéseknek és alkatrészeknek a mennyisége, melyek tulajdonosaik számára értéktelenné válnak. Ha ezek az eszközök a kukába kerülnek, akkor a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, és a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak. Mit tehetünk? A települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél az e-hulladék leadása a lakosság számára ingyenes.

http://www.ehulladek.hu/